Malo Pozorište Duško Radović

Бајка у 19

Бајка у 19

Дизајн звука: Никола Радошевић
Продукција: Тим Радовић

Улоге:

Бајку интерпретира: ВЛАДИСЛАВА ЂОРЂЕВИЋ

Узраст: 4+
Трајање:
Аутор: Х. К. Андерсен
Сцена: Архива

Средом и суботом од 19.00, у оквиру наше емисије „Бајка у 7“,  имаћете прилику да са својим најмлађима чујете премијеру аудио бајке “Свињар” у интерпретацији Владиславе Ђорђевић на нашем YouTube каналу!

 


Драги родитељи и драга децо,
Охрабрени Вашим позитивним реакцијама и коментарима током протекле недеље, у другој недељи Малог Позоришта „Душко Радовић“ на интернету припремамо Вам нове и узбудљиве садржаје!

Ове среде у 19:00, односно репризно у суботу у 19:00, у оквиру наше емисије „Бајка у 7“, поново ћете имати прилику да са својим најмлађима чујете нову аудио бајку. Бајке чита и оживљава добро познати глас Владиславе Ђорђевић (синхронизација насловног јунака анимиране серије „Сунђер Боб Коцкалоне“, затим „Рен и Стимпи“, „Пингвини са Мадагаскара“...). Ове недеље, бајка коју ћете имати прилике да чујете је „Свињар“ Ханса Кристијана Андерсена, која говори о принцу који је морао да се преруши у свињара како би освојио срце принцезе у коју се заљубио. Уз сваку бајку, долазиће и пропратни текст о писцу, композитору музике, као и самој бајци, уз предлоге како да слушање бајке учините што занимљивијим и интерактивнијим, како за вашу децу, тако и за Вас.

Мали савете за мале креативце!
Охрабрујемо родитеље да искуство слушања бајке не буде готово са њеном последњом реченицом – ангажујте дете и охрабрујте његово даље интересовање за причу. На тај начин, помажете му да развија радозналост, пажњу и машту. Неки наши предлози за активности:
- задајте му да нацрта омиљену сцену из бајке коју је управо слушао;
- „напишите“ алтернативни крај бајке: како би се она одвијала да су се ствари одвиле другачије?;
- заједно истражите атлас света, и тамо пронађите место рођења писца бајке, или неке далеке земље које се у њој спомињу;
- одглумите део приче заједно са дететом;
- разговарајте о споредним ликовима приче: како су они доживели развој догађаја?;
- питајте дете о утисцима о бајци: да ли му је била смешна/страшна/тужна? Који тренутак му је омиљени?
Пустите машти на вољу! Нека вам ово буде прилика за заједничко истраживање и зближавање.

Мали речник за децу и одрасле:
Ханс Кристијан Андерсен (1805-1875) је углавном познат по бајкама које је написао комбинујући народне легенде са својом маштом. Рођен је у Данској, у тешком сиромаштву, као син обућара и мајке праље, а данас је један од најпревођенијих и најпознатијих светских писаца. Андерсенове бајке су намењене не само деци него и одраслима.
Рихард Вагнер (1813-1883) је немачки композитор, чувен по својим операма, за које је писао и либрето (текст опере), што је било необично за његово време. Одабрали смо га као друштво Андерсену, поред тога што је велики композитор, због често бајковите и епске атмосфере коју његова музика поседује.
Лабуд – Чест мотив у бајкама. Зависно од бајке, може да означава лепоту, снагу, чистоту, верност. Лабудови су врло присутни у историји културе многих народа; на пример, за древне Грке, лабуд је био света животиња Афродите, богиње љубави, али такође и Аполона, бога музике.

 

Сцена за децу

Следећа представа >>
Шарл Перо / Стефан Рјатков, Узраст 3-8