Преваранти

Преваранти

Драма за децу по мотивима „Два новца“ Вука Стефановића Караџића

Режија: Предраг Штрбац
Сценографија: Весна Поповић
Костим: Драгица Лаушевић
Музика: Војислав Савић
Сценски покрет: Дамјан Кецојевић

Улоге:

Стојко: МИЛОШ АНЂЕЛКОВИЋ
Стојанка: ЈЕЛЕНА ЋУРУВИЈА ЂУРИЦА
Гојко: ЛАЗАР МИЉКОВИЋ
Поп: АЛЕК РОДИЋ
Харамбаша Ђура: БОЈАН ЛАЗАРОВ
Први хајдук: САНДРА РОДИЋ ЈАНКОВИЋ
Други хајдук: ЈОВАНА ЦВЕТКОВИЋ

Датум премијере: 18. март 2016.

Узраст: 11+
Трајање: 60'
Аутор: Миладин Шеварлић
Сцена: Вечерња/Тинејџ сцена

Идеја за драму „Преваранти“ произашла је из кратке приче „Два новца“ из збирке Вука Стефановића Караџића. Драма „Преваранти“, као и свако уметничко дело које жели да то и остане, избегава директно педагошко настојање, без обзира на то што се обраћа, пре свега, младој публици. Ипак, из психолошких обриса ликова, њихових деловања и њихових односа провирује подсмех неким људским особинама које можемо посматрати и критичким оком, било да је реч о грамзивости, неискрености, наивности и сл. Но, све је то приказано са добронамерношћу и симпатијама, јер наши ликови су више смешни него зли.

 


РЕЧ РЕДИТЕЉА
„Преваранти“ су прича о представљању себе у лажном светлу, откривању и прихватању правога себе и пријатељству.

О РЕДИТЕЉУ
Предраг Штрбац, позоришни редитељ рођен у Неготину. Завршио ФДУ у Београду. Стални редитељ Драме Српског народног позоришта у Новом Саду. Режирао преко четрдесет представа у позориштима Србије, БИХ и Швајцарске.

РЕЧ ПИСЦА
Идеја за драму „Преваранти“ произашла је из кратке приче „Два новца“ из збирке Вука Стефановића Караџића. Тамо је назначена тема и основни ликови. Све то, знатно проширено и обогаћно новим садржајима, профилисањем ликова и њихових односа, преточено је у драмску форму, са тенденцијом да се развије динамична радња и да ликови добију више пластичности и изражајности, а њихови односи комичне и не увек очекиване обрте. То је био пут којим се аутор „пробијао“ до коначног резултата, а публици остаје да га похвали или покуди.

Драма „Преваранти“, као и свако уметничко дело које жели да то и остане, избегава директно педагошко настојање, без обзира на то што се обраћа, пре свега, младој публици. Ипак, из психолошких обриса ликова, њихових деловања и њихових односа провирује подсмех неким људским особинама које можемо посматрати и критичким оком, било да је реч о грамзивости, неискрености, наивности и сл. Но, све је то приказано са добронамерношћу и симпатијама, јер наши ликови су више смешни него зли.

Мотиви из приче „Два новца“ коришћени су и раније као инспирација за варијације у драмској форми. Али то, већ, припада историји књижевности.

Добру забаву жели вам аутор,
Миладин Шеварлић

О ПИСЦУ
Миладин Шеварлић рођен је у Београду 1943. Дипломирао светску књижевност и драматургију.

Радио у позориштима као драматург, уметнички директор и управник. Био, такође, одговорни уредник у Уметничком програму Телевизије Београд и главни уредник издавачког предузећа Просвета.

Објављивао песме, позоришне критике, прозу и есеје. Писао филмска и телевизијска сценарија. Аутор је опуса од преко тридесет драмских дела, која су играна у позориштима у земљи и иностранству, на радију и телевизији, те штампана у периодици и посебним издањима.
Добитник је Стеријине награде, три награде Бранислав Нушић и других признања за своје стваралаштво, закључно са Златним беочугом за трајни допринос култури Београда и  Признањем Владе Републике Србије за врхунски допринос националној култури.

Члан је Удружења књижевника „по позиву“, председник Удружења драмских писаца Србије и главни и одговорни уредник часописа Драма.

 

Међународни пројекти

Следећа представа >>
Група аутора, Узраст 13+