Пер Гинт у краљевству тролова

Пер Гинт у краљевству тролова

Инспирисано драмом Хенрика Ибзена

Режија: Исидора Гонцић
Тотал дизајн: Мина Миладиновић
Музика: Ирена Поповић
Покрет: Јована Иконић
Асистент композиторке, снимање и микс музике: Никола Драговић
Улоге:

ЂОРЂЕ  СТОЈКОВИЋ
КАТАРИНА  ДИМИТРИЈЕВИЋ/МАЈА ЈОВАНОВИЋ СПАСОЈЕВИЋ
ИВАНА  АЏИЋ
НЕНАД  РАДОВИЋ
ЛАНА  АЏИЋ

Датум премијере: 24. фебруар 2023.

Узраст: 3+
Трајање: 45'
Аутор: Х. Ибзeн / Ђ. Косић
Сцена: Сцена за децу

Поштована децо, јесте ли приметили како одрасли постављају низ досадних правила – „среди собу, спавај на време, не можеш да вечераш слаткише…“ Какав давеж! Али, да ли сте знали да постоји једно место где ова правила не важе? Где то, питате се?

 


Реч писца

Поштована децо, јесте ли приметили како одрасли постављају низ досадних правила – „среди собу, спавај на време, не можеш да вечераш слаткише…“ Какав давеж! Али, да ли сте знали да постоји једно место где ова правила не важе? Где то, питате се?
Ово место налази се преко седам мора и седам гора, преко седам снова и седам ноћних мора, у једној мусавој шуми. Ту је скривен један двор што смрди као твор, здрав као мишомор. У том двору живе Тролови. Ако им опростите неколико ситница као што су неугледна спољашњост, аљкавост, и добро - непријатан мирис, видећете да Тролови живе онако како би свако дете пожелело: увек се играју, никад не морају на спавање и остављају неред свуда за собом. Па ипак, неко ко им дође у госте може се запитати: да ли је овај начин живота стварно земља снова, или временом постаје ноћна мора? 
„Пер Гинт у краљевству тролова“ је прича управо о томе, о одговорностима, одрастању, храни, смеху, спавању, игри, и најважнијем питању од свих: зашто сваки дан не вечерамо чоколаду?

Ђорђе Косић

Реч редитељке (мали троловски речник)

Није згорег упознати се са мање познатим речима које су троловима посебно драге, како бисте их боље разумели у овој нашој представи, али и ако их некада сретнете у стварном животу. Ево, дакле, малог троловског речника:

Чмрљ – измишљена реч, не значи ништа посебно. А може да значи и било шта, тако да може да се користи много или мало, већ по укусу говорника.
Жбађ - тролови, иако је то мало познато, страшно воле пиво. Зато им је посебно драга ова реч, која означава пенушаву течност која се формира при дну пивске флаше и која није баш лепог укуса.
Жабокречина - алга која се густо шири на устајалим водама. Тролови воле жабокречину, пошто су и они устајали као и вода на којој се скупља.
Тутумак - дволичан, подмукао, злобан човек.
Хватати зјале – беспосличити. Тролови по цео дан хватају зјале!
Фрцокла - особа са коврџавом косом. Зашто тролови воле ову реч? Ко зна. Можда воле коврџаву косу. Можда им реч просто звучи смешно.
Пападаћ - малецка пешчана длакава мува чији ујед баш, баш боли. Тролови их чувају као кућне љубимце (уз летеће свиње).
Андрмоље – дроњци, непотребне ствари, дрангулије.

Исидора Гонцић

Тролови и остале норвешке домаће животиње

Постоје различита предања о Пер Гинту. Најпре на ово име наилазимо у једној норвешкој бајци, где је Пер Гинт усамљени ловац који се суочава са троловима. Касније о Перу, на један другачији начин, пише Хенрик Ибсен, чувени норвешки драмски писац, за чију представу Едвард Григ компонује музику. Ибзен у својој драми пише о томе шта значи бити човек са одговорностима, а шта бити „трол“ и бежати од њих, и управо та главна тема остала је присутна и у нашој, понешто ведријој, верзији ове приче.
Али, одакле уопште тролови? Најлакше је објаснити их овако: као што у нашем фолклору постоји Баба Рога, којом родитељи плаше децу – тако у Норвешкој постоје тролови. Описи тролова се разликују од приче од приче: они могу бити чудовишно ружни и спори, или изгледати и понашати се као људска бића. У неким причама, тролови се крију од сунца јер их оно претвара у камен. Посебно велики тролови који су се затекли ван својих пећина у зору су на тај начин, према предању, постали део планинских пејзажа.
Да ли због тролова као средства васпитања или нечег другог, Норвешка је занимљива по неколико позитивних навика које преовладавају међу становништвом: незамисливо је оставити ђубре за собом (у природи, или било где); није срамота носити половне ствари, и деци се обично управо тако набавља и купује одећа и опрема; врло рано се иде на спавање, око 19 часова; слаткиши се једу само суботом, а брза храна обично само када су празници, рођендан, или нека друга слична згода; а у вртићу без обзира на време деца сваки дан напољу проводе по два сата, у духу норвешке изреке: „Не постоји лоше време, већ само лоша одећа“.
Норвешка је занимљива и по томе што се у Ослу, главном граду, додељује Нобелова награда за мир; имају најдужи тунел за аутомобиле (око 25 километара); измислили су скијање; и, од свих земаља света, имају највећу популацију ирваса. И наравно, тролова.

Ђорђе Косић

 

 

 

Сцена за децу

Следећа представа >>
Иво Андрић / Татјана Пипер Станковић, Узраст 5+