Malo Pozorište Duško Radović

Демократија и луткарство

Демократија и луткарство

Улоге: Узраст: 13+
Трајање:
Аутор: Група аутора
Сцена: Међународни пројекти

Пројекат |  Демократија и луткарство

 


Пројекат „Демократија и луткарство“ омогућава младим европским грађанима између 13 и 16 година да се на креативан начин баве питањима демократије и људских права.

Ученици који ће учествовати у пројекту ће добити основна знања на теме демократијa и људска права на радионицама у оквиру редовне наставе у школи. У даљем току пројекта, они ће у „Акционим истраживањима“ испитати своје лично окружење као и окружење њихове националне и регионалне стварности. Добијени увиди ће бити основа за креирање луткарске позоришне представе, која ће се затим изводити у јавним просторима пред породицама, вршњачком групом, политичарима и другим заинтересованим грађанима. На тај начин, своје мисли и жеље у вези са темама демократије и људских права директно ће представити властима у својој земљи, али и омогућити публици која је активно укључена у догађај да види исказе који могу имати негативне конотације (нпр. због миграционе позадине) из другачије перспективе. При томе ће им луткарска уметност  помоћи да изразе контроверзу, да дођу до сржи онога што је тешко рећи али и доведу у везу потпуно нове односе.

У пројекту ће учествовати млади из пет до десет школских одељења, а чији ће рад пратити њихови наставници и уметници. Методе коришћене у тематском раду са младима предаваће наставници и уметници „Зентрум полис - политичко учење у школи“, а финалну форму ће развијати заједно са учесницима пројекта. Тим поводом ће неколико дана у Бечу бити одржане радионице са представницима свих партнера који учествују из четири државе. Пројекат ће се истовремено одвијати у Будимпешти, Београду, Равним на Корошкем и Бечу.

Студенти, наставници, уметници, а такође и индиректно укључени учесници, на пример посетиоци представа као и шира јавност која ће бити упозната са пројектом „Демократију и луткарство“ путем друштвених мрежа, ће бити сензибилисани мање или више трајно на теме демократије и људскa права. Захваљујући широком спектру школа које учествују, циљ пројекта је да допре и до ученика из слабијих социјалних, „културно удаљених“ слојева, као и оних из „добрих породица“. Ово ће допринети универзалној применљивости коначних метода.

Наставне методе развијене током пројекта биће бесплатне за даљу употребу након завршетка пројекта. Оне ће се делити путем мрежа наставника, уметника, ученика и позоришта којa учествују. Широка стратегија односа са јавношћу коју је развио пројектни тим  допринеће највећој могућој међународној дисеминацији.

Циљеви пројекта су са једне стране промовисање разумевања значаја демократије и људских права за одржавање мира и кохезије у Европској унији, а са друге стране развој и стављање на располагање поновљивих метода кроз образовање о демократији и људским правима за наставнике, младе, уметнике као и  све заинтересоване стране широм Европе. Пројекат себе види као допринос „Глобалном и европском образовању за грађанство“.

Носилац пројекта:
• Луткарско позориште ЛИЛАРУМ (Беч)

Партнери у Србији:
• Мало позориште „Душко Радовић“ (Београд)
• Основна школа „Илија Бирчанин“ (Београд)

Партнери у Аустрији:
• Средња школа Hainburger Straße (Беч)
• Зентрум полис - политичко учење у школи (Беч)

Партнери у Словенији:
• Zadruga Zraven (Равне на Корошкем)
• Средња школа Равне (Равне на Корошкем)

Партнери у Мађарској:
• Keleti István Grundschule für Kunst und Kunsthochschule (Будимпешта)
• ITERPLAY Hungary Egyesület

 

 

 

 

       
         

 

 

Сцена за децу

Следећа представа >>
Х. К. Андерсен / А. Николић, Узраст 4+