ГУЛИВЕР

ГУЛИВЕР

Режија: Исидора Гонцић
Драматургија и сонгови: Ђорђе Косић
Тотал дизајн: Мина Миладиновић 
Композитор: Вера Миланковић
Кореограф: Јована Иконић
Асистент  редитеља: Јелена Павловић
Сарадник на анимацији: Горан Баланчевић

 

Улоге:

Гуливер
ЂОРЂЕ СТОЈКОВИЋ

Лилипутанска краљица, Нестрпљиви Лилипутанац, Кћерка Гига, Мува
ИВАНА АЏИЋ

Лилипутански генерал, Плашљиви Лилипутанац, Мама Гига, Краљица Мајка
КАТАРИНА ДИМИТРИЈЕВИЋ/ЛАНА АЏИЋ

Морнар, Лилипутански краљ, Поспани Лилипутанац, Тата Гига
НЕНАД РАДОВИЋ

Морнар, Лилипутански пар, Пацов, Циркуска публика
ТЕОДОРА ТОМАШЕВ

Премијера: 16. септембар 2020.

Узраст: 3+
Трајање: 55'
Аутор: Џ. Свифт / З. Ђерић
Сцена: Сцена за децу

Засновану на епизодама из чувеног романа Џонатана Свифта "Гуливерова путовања", аутори су ову већ познату причу освежили рухом које је наклон култури и уметности Далеког истока, а причу о лутајућем морепловцу искористили су као подлогу за бављење темама проблема вршњачког насиља,  разумевања и поштовања међусобних разлика.

 


РЕЧ РЕДИТЕЉКЕ

„И онај највећи
Може бити најмањи
И онај најјачи
Бити најслабији“

Исидора Гонцић

РЕЧ ПИСЦА

Овај луткарски комад је написан по мотивима Гуливерових путовања Џонатана Свифта (1667-1745). Књига је објављена пре 300 година, али је и даље читају подједнако и деца и одрасли, свако на свој начин. Одрасли у њој виде утопију и дистопију, цене њену сатиричност и пародичност. Деца уживају у Гуливеровим авантурама, у његовим путовањима у далеке и необичне земље.  Те земље су, у ствари, непостојеће. У роману их има више, а овде су описане две: Лилипут, земља малих људи и Бробдингнаг, земља џинова. Гуливер је међу Лилипутанцима – џин, па се осећа и понаша надмено, спреман је да помогне у решавању њихових проблема, али и да им се свети, кад се према њему лоше понашају. У земљи џинова – он је патуљак, осећа се понижено и немоћно. То је опомена и казна за претходну охолост. Гуливер се спасава. Излази као победник, да би нам о свему сведочио, поучен искуством великог путника и бродоломника. Путовање у непознато је велик изазов, али може да буде и велика опасност. Мало може да буде велико, а велико може да буде мало. Зато се ништа не сме потцењивати. Живимо у свету великих разлика и супротности. То знају одрасли, али то треба да знају и деца.

Зоран Ђерић

БИОГРАФИЈЕ АУТОРА

Џонатан Свифт (1667-1745) је био писац и политичар рођен у Ирској. Ако волите авантуре, упустите се у читање његовог озбиљног романа-путописа, писаног на смешан начин: Гуливерова путовања. У овом роману за све узрасте приказао је различитост светова, обичаја и култура кроз очи странца, Гуливера, који се нашао у тим нестварним световима, а који нам се чине тако познатим.

Зоран Ђерић (1960) пише поезију, критике и преводи са више словенских језика. Био је уредник више књижевних часописа, као професор предавао на факултетима у Лођу, Гдањску и Кракову (Пољска), Прагу (Чешка), Бањa Луци (Република Српска) и Новом Саду. Био је директор Позоришта младих, тренутно је директор Српског народног позоришта у Новом Саду.

 

Сцена за децу

Следећа представа >>
Џ. Свифт / З. Ђерић, Узраст 3+