Malo Pozorište Duško Radović

НА УРАНКУ

НА УРАНКУ

Либрето: Бранислав Нушић
Редитељ – ментор: Владан Ђурковић
Диригент – ментор: Милан Недељковић
Лектор: Драган Стевовић
Консултант: др Рашко Јовановић
Редитељи: Ана Јанковић, Исидора Куленовић, Наталија Станковић, Лука Мијат
Диригенти: Нина Фуштар, Вук Волков Поповић
Кореограф: Тамара Љесар
Костимографи: Ивана Косовац и Тамара Љесар
Клавирски сарадници: Драгана Анђелић Буњац и Марко Богдановић
Дизајнер: Јован Тарбук

Улоге:

АНЂА
Анђела Симић
Анастасија Станковић
Мина Радивојевић
Мартина Кољеншић

СТАНКА
Ана Босерт
Ана Гвозденовић
Сара Ристић
Исидора Богдановић
Биљана Јовановић,
Исидора Стевановић
Мина Николић
Оливера Кривокућа

РАДЕ
Ермин Ашћерић
Душан Дакић
Стефан Живановић
Младен Продан

РЕЏЕП - АГА
Лука Јозић
Андрија Секулић

ГЛАС ИЗ НАРОДА
Андрија Секулић
Слободан Јапунџић

Узраст: 12+
Трајање: 45'
Аутор: Б. Нушић / С. Бинички
Сцена: Међународни пројекти

У оквиру међународног пројектa „Opera: Past, Present, Perfect!“ (Пројекти европске сарадње у 2020. години) чији је носилац организација МОТО, који је започет у септембру 2020. године, у понедељак 21. јуна у 20 сати, биће изведена  премијера опере Станислава Биничког - „НА УРАНКУ“.

 

 

 


У оквиру међународног пројектa „Opera: Past, Present, Perfect!“ (Пројекти европске сарадње у 2020. години) чији је носилац организација МОТО, који је започет у септембру 2020. године, у понедељак 21. јуна у 20 сати, биће изведена  премијера опере Станислава Биничког - „НА УРАНКУ“.

Премијера ће бити одржана на Светски дан музике на сцени Малог позоришта „Душко Радовић“, а куриозитет је да ће пре премијере бити одржан концерт инструменталиста полазника пројекта који ће извести познате инструменталне нумере из опера са почетком у 19 сати.

Прва реприза опере „НА УРАНКУ“, биће изведена у петак 25. јуна у 20 сати.

О ПРОЈЕКТУ

У оквиру међународног пројектa „Opera: Past, Present, Perfect!“ (Програм Креативне Европе-Култура: Пројекти европске сарадње 2020.) чија је реализација започета 1. септембра 2020. и трајаће до 1. фебруара 2023. године са задовољством Вам представљамо премијеру опере Станислава Биничког – „НА УРАНКУ“.

Поред Музичко оперско театарске организације МОТО која је носилац пројекта, партнери на пројекту су Nieuw Geneco из Амстердама (Холандија), Young Musician International Association of Georgia из Тбилисија (Грузија), Универзитет Доња Горица из Подгорице (Црна Гора) и Мало позориште „Душко Радовић“ из Београда (Србија). Покровитељ пројекта је КРЕАТИВНА ЕВРОПА.

Између осталих циљ овог пројекта је повезивање и образовање младих професионалаца с циљем успостављања међусекторског, међунационалног и међугенерацијског дијалога (између младих професионалаца и ментора), сарадње и размене стручности ради (ре)позиционирања опере као интердисциплинарне и аутентичне европске уметничке форме.

Опера Станислава Биничког На уранку представља прву изведену домаћу оперу. Постављајући на позорницу ово значајно дело наше музичке баштине промовишемо домаће музичко сценско дело у европским оквирима. О композитору je можда најлепше речи написао либретиста опере Бранислав Нушић:  „Иако мало по броју, оно што је Бинички дао-наше је. Он је од оних наших музичара и композитора који су ушли у душу наше народне песме, певају је и сами, воле је, уживају у њој. Биничкове песме одликују се народним колоритом. Све што је имао, све што је могао дати, Бинички је приложио културном развитку и напретку свог народа.“

После представа у Београду планирано је неколико извођења у местима у Србији.

Желимо да опера као жанр поред постојећих места буде присутнија у местима у којима публика до сада није имала прилику да је упозна и заволи.

Сарадња младих уметника из различитих уметничких области је показала да овакав вид рада ретко постоји у нашој средини, поготово у оквиру институција, а да је драгоцен за процес припреме.

У процесу рада инсистирали смо да због тимског рада уметници наступају и у солистичким улогама и као чланови хора.

Организација, сценографија и техничка реализација -
Мало позориште „Душко Радовић“

МОТО тим -
Програмски директор: Др ум. Наташа Јовић Тривић
Консултант: Др ум. Виолета Панчетовић Радаковић
Маркетинг менаџер: Ивана Косовац
Организатор: Светлана Милутиновић
Асистент на пројекту: Матеа Тривић

 

 

 

 

Сцена за децу

Следећа представа >>
Д. Тотеро / Б. Стефановић, Узраст 5+