Бескрајна прича

Бескрајна прича

Режија и адаптација: Ана  Томовић
Драматург: Ђорђе Косић
Превод: Марија Стојaновић
Костим и маске: Момирка Баиловић
Сценографија:Теодора Кнежевић, Марта Доган
Музика и дизајн звука: Аца Пејчић
Видео рад: Иван Балетић, Марко Ковачевић
Сценски покрет: Дамјан Кецојевић
Асистент костимографа: Александрa Вучковић

Улоге:

Бастијан РЕЉА ЈАНКОВИЋ
Атреј МЛАДЕН ЛЕРО
Бастијанов отац/Гморк ДАМЈАН  КЕЦОЈЕВИЋ
Књижар/Артакс/Играмулино дете МИЛОШ  АНЂЕЛКОВИЋ
Старешина/Ерибо/Енџивук/Играмулино дете/Биће мрака НИКОЛА  КЕРКЕЗ
Каирон/Фалкор МЛАДЕН ВУКОВИЋ
Играмул/Трол/Маја/Насилник 1 ЈЕЛЕНА ЋУРУВИЈА ЂУРИЦА
Морла Стародревна/Ургл/Насилник 3/Дете Сасафранијанац/Биће мрака ДУБРАВКА КОВЈАНИЋ
Детиња Царица/Ујулала/Насилник 2/Играмулино дете МАЈА ЈОВАНОВИЋ СПАСОЈЕВИЋ / ИВАНА  АЏИЋ
Домар/Љубичасти Биво/Дете Сасафранијанац/Биће мрака ГОРАН БАЛАНЧЕВИЋ
Одрасли Сасафранијанац МАРТА ЂУРИЦА / МАЈА ЈОВАНОВИЋ СПАСОЈЕВИЋ / ИВАНА  АЏИЋ

Датум премијере: 24.  новембар 2023.

Узраст: 6+
Трајање: 75'
Аутор: М. Енде / Д. С. Крејг
Сцена: Сцена за децу

Бескрајна прича је најпопуларнији  роман за децу и младе чувеног немачког писца Михаела Ендеа. Писан је као роман за децу, али је убрзо по објављивању, 1979. године, прерастао у роман за све генерације и постигао сензационалан успех широм света. Овај роман спада међу најнеобичнија дела написана у жанру фантастике. Преведен је на 39 језика. Године 1984. чувени немачки редитељ Волфганг Петерсен снимио је по овом роману истоимени филм. 

 


Добродошли у „Бескрајну причу“!

Поштована децо,

Да ли сте знали да поседујете једну праву правцату супермоћ. Истина је! У питању је – машта. Помоћу ње, можете да створите читаве светове препуне магичних бића и разних чудеса. У машти можете да имате крила просто јер сте тако пожелели.
Ако нам не верујете, пробајте: само затворите очи, замислите шта год да вам је драго и – ето га, пред вашим очима.
Открићемо вам још једну тајну – сва бића из маште и снова живе заједно, у једном јединственом свету – Фантазији.
У „Бескрајној причи“ сазнајемо шта се дешава када се свет Фантазије налази у опасности. Главни јунак, дечак Бастијан, помоћу мистериозне књиге добија прилику да Фантазију сачува од Ништавила које се над њом надвило.
Али у томе, поштована децо, Бастијан неће бити сам – помоћи ће му храбри ловац Атреј, верни  коњ Атракс, змај срећковић Фалкор, и многи други ликови који ће оживети пред вашим очима! Путоваћете у далеке крајеве Фантазије, сусрести се са њеним чудесним становницима у учествовати у њеном спасавању. Важно је само да верујете!

Ђорђе Косић

Реч редитељке

Изузетно су снажне емоције у „Бескрајној причи“. Бастијан је дечак који доживљава велику емоционалну кризу због губитка мајке. Поред тога, он нема скоро никакав контакт са оцем, а не уклапа се ни у школи, где је изложен вршњачком насиљу. Бастијанов емотивни свет је пред крахом.
Читајући „Бескрајну причу“, он се поистовећује са јунаком Атрејем, његове муке да спаси Детињу царицу доживљава као своје, и то му буди наду да је свет Фантазије, а самим тим и његов свет – могуће спасити од Ништавила.
Ова прича представља борбу за танану дечију душу – ону која се не сме препустити великој Тузи, и која оставља наду да је могуће променити тешке околности и изборити се са надмоћнијим непријатељем.
„Бескрајна прича“ је снажно обележила моје детињство и радујем се да је откријем новим генерацијама!

Ана Томовић

О писцу

Михаел Енде, писац „Бескрајне приче“, сматра се једним од најпознатијих немачких аутора прошлог века. Његове очаравајуће књиге пропутовале су цео свет, преведене су на преко 40 језика и штампане у више од 20 милиона примерака широм света. (А то је, верујте, баш јако много књига!)
Током тешких времена Другог светског рата, млади Михаел је уточиште пронашао у поезији. Иако су школе биле затворене, неуморно је читао и писао. Већ тада је открио моћ маште и приповедања као уточишта чак и од најтежих тренутака.
Написао је велики број дела, и за децу и за одрасле: романе, кратке приче и поезију. Његови романи Бескрајна прича, Џим Дугме и машиновођа Лука, Момо и Ноћ жеља и данас су врло популарни.
Бескрајна прича је свакако његово најпознатије дело, а многи су се са њим прво сусрели преко филма чувеног немачког редитеља Волфганга Петерсена. Не само што је филм био хит, већ је то била и песма из филма!
 

Чаробна бића Фантазије

Ево малог речника неких од бића које ћете видети у свету Фантазије:

Кентаур
Каирон, изасланик Детиње Царице који долази да Атреја пошаље у Велики Поход, припада роду кентаура. Кентаури су мистична бића из древне грчке митологије, која имају тело коња и горњи део тела човека. Према легендама, они су живели у шумама и брдима, познати по својој брзини и снази. Кентаури су често приказивани као мудри учитељи или храбри ратници. Једна од најпознатијих прича о кентаурима је о Херону, који је био познат по својој мудрости и био учитељ многих хероја у грчким митовима.

Змај
Фалкор је посебна врста змаја – змај срећковић! Али змајеви су моћна и чаробна бића која се појављују у различитим облицима у митовима и легендама широм света. У западној митологији, змајеви су често приказивани као велики, крилати гмизавци који бљују ватру. У кинеској традицији, змајеви су чешће приказивани као симболи среће и мудрости, са дугим змијским телима и без крила. Свака култура има своју јединствену причу о змајевима, али они увек представљају моћ и тајанственост.

Гном
Гномикови, научни пар који помаже Атреју, презиме су добили по Гномовима – малим, чаробним бићима која потичу из европских фолклорних традиција, посебно из скандинавских и немачких предања. Живе под земљом или у шумама, чувајући благо или природу. Гномови су познати по својој мудрости, мајсторству у занатима и способности да комуницирају са животињама. Иако углавном избегавају људе, верује се да помажу природи и животињама на разне начине.

Вукодлак
Вукодлаци су застрашујућа бића из митова и легенди која могу да се трансформишу из човека у вука. Према народним веровањима, човек постаје вукодлак када га уједе други вукодлак, или под утицајем чаролије. У фолклору су приказани као снажна бића која живе између два света, света људи и природе – као што Гморк, зли вукодлак из приче, живи између света Фантазије и света људи.

Ђорђе Косић

 

 

Сцена за децу

Следећа представа >>
F. Kadije / M. Depolo, Узраст 5+