Malo Pozorište Duško Radović

Сцена за децу

Представа „Фолклорна магија“ је постављена на сцену 9. септембра 2008. године као етно спектал, а намијењена је публици свих узраста.

Књига лутања / Узраст: 1-8

Аутор и кореограф представе Далија Аћин Теландер, направила је занимљиву интерактивну представу за децу која се игра у нетипичном сценском простору који подсећа на велики бели балон/шатор што посебно доприноси осећању топлине, безбрижности и блискости између публике и извођача. Представа је током 2014. године доживела своје јубиларно 100.

Ова представа је ода марионети, њеној лепоти, суптилности и изражајним могућностима. У првом плану су циркуске тачке, акробације, плес по жици, састављање, растављање, жонглирање... Прича му ту дође као украс. А прича је о љубави, али и о шашавим уметницима, то јест свима нама.

Чаробна књига / Узраст: 3+

Ова весела дружина подсетиће нас да је најлепши поклон књига, и да је мудрост коју откривамо у њој највећа људска снага. Нада и даље постоји – данас је ипак ПАМЕТ У МОДИ.

Три прасета / Узраст: 3-8

„Луткарски комад од тврде грађе“ како стоји у поднаслову  текста који је написао Игор Бојовић, на шаљив и поучан начин обрађује чувену бајку о три прасета, али се бави и темом напуштених кућних љубимаца. Луткарску предтсву која изазива подједнако одушевљење код  деце и родитеља режирао је Драгослав Тодоровић.

Мачак у чизмама / Узраст: 3-8

„Мачак у чизмама“ једна је од најпознатијих бајки. Она има и елементе басне јер садржи пресонификацију животиња које имају људске особине. Прича говори о мудром и веома способном мачку који је својом домишљатошћу успео да помогне своме своме господару да стекне богатсво и освоји руку краљеве јединице.

Представа „Андерсенови кувари“, Драгослава Тодоровића, је својеврсна ода Андерсену и његовом делу.

Позоришна представа за сву децу по мотивима прича Тона Телехена из различитих збирки. Мале приче о људима у којима се појављују животиње.

Чудне љубави / Узраст: 3-10

Мјузикл за децу, настао по мотивима Езопових басни, на занимљив начин нам показује како се супротности привлаче. Представа је настала по оригиналном тексту Маје Пелевић, у режији Ђурђе Тешић. Кроз алегоричну причу о љубави у свету животиња ова представа нам заправо дочарава типична понашања и улоге које деца примају када закораче у пубертет.

Представа о чаробњаку Мерлину, најмоћнијем чаробњаку међу вилама и вилењацима који доводи злу вештицу на суђење, а за сведоке позива јунаке из анимираних филмова Волта Дизнија (Малу Сирену, Звер, Ивицу и Марицу, Духа из Аладинове лампе, Круелу де Вил...).

Да ли сте икада били у музеју? Ако јесте, сигурно сте видели све те изложене занимљивости, можда плишане играчке, камење и фосиле и све то уз много информација.

Пинокио / Узраст: 5-10

Прича прати одрастање и сазревање дрвеног лутка Пинокиа (Јелена Петровић), који уз велико одрицање и љубав мајстора Ђепета успева да се избори са искушењима света који га окружује. Италијански писац и новинар Карло Колоди 1883.

Очаравајући свет народних бајки, са својим принцезама и злим маћехама, чаробним шумама и мудрим старим краљевима саставни је део детињства стотинама година. Као деца, слушајући народне бајке, учимо како да причамо приче о мистеријама света у коме живимо и о нашим сопственим загонетним мислима и осећањима.

Камени цвет / Узраст: 5-10

Чувена руска (уралска) бајка о проклетству оних који трагају за благом и богатством до сада је испричана на много начина, ипак, оно што можете видети у нашем Малом позоришту представља савремену адаптацију - представа поручује деци је да су највредније ствари на свету нематеријалне, а пре свих то је љубав.

Представа је настала по оригиналном тексту Душана Радовановића, а базирана је на мотивима чувене бајке Шарла Пероа „Црвенкапа“. Наша верзија је савремена прича у којој је главна јунакиња девојчица Црвенкапа припадница модерне денс генерације.

Ко је Лорет? / Узраст: 5-10

Луткарска представа „Ко је Лорет?“ је настала по мотивима сликовнице француске списатељице Флоранс Кадије која је преведена на многе светске језике, а ентузијастичким подухватом издавачке куће „Баобаб“ доступна је и на нашем језику.

Лажеш Мелита / Узраст: 5-10

Представа је настала по роману Ивана Кушана по коме је 1984. године снимљена хрватска телевизијска серија. Девојчица Мелита као и многа друга деца у њеном узрасту воли да говори неистину.

Текст Душана Радовића  „Капетан Џон Пиплфокс“ написан је и објављен 1953. године као радио драма. У Малом позоришту овај комад је први пут изведен на сцени 1988. године под називом „Добро јутро, капетане Пиплфокс“. Адаптацију су радили драматург Драгослав Симић и редитељ Оливер Викторовић.

Аска и вук / Узраст: 7+

Тако је драга моја дечице, то је вуна. Ту вуну добијамо од једне меке и топле животиње, од овце. Њено руно је тако меко и топло као и прича коју је 1953. године написао Иво Андрић. Та приповетка зове се „Аска и вук“. Ово је прича о насиљу и како то насиље зауставити.

Цар је го! / Узраст: 7+

Овај драмски текст настао је по мотивима Андерсенове бајке из 19. века. Структурално гледано Андерсеново „Царево ново одело“ много је ближе шаљивој причи, него бајци.

Текст „Мала школа рокенрола“ написан је пре двадесетак година као реплика, текста „Рокенрол за децу“, који је игран у позоришту Бошко Буха.