Крадљивци кокосових ораха

Крадљивци кокосових ораха

Драматизација: Анђелка Николић и Тијана Грумић
Режија: Анђелка Николић
Драматургија: Тијана Грумић
Сцена, костим и маске: Адријана Симовић
Музика: Ирена Поповић
Сценски покрет и кореографија: Исидора Станишић
Асистент композиторке: Никола Драговић

Улоге:

(по азбучном реду)
Владислава Ђорђевић
Душица Синобад
Маријана Вићентијевић Бадовинац
Маријана Петровић
Милош Анђелковић

Гласови у причи о настанку ноћи:
Владислава Ђорђевић
Марко Чавић
Таша Калуђеровић

Датум премијере: 03. новембар 2020.

Узраст: 4+
Трајање: 60'
Аутор: Бајка народа Лулу / А. Николић / Т. Грумић
Сцена: Сцена за децу

Корњача и Пас, гоњени глађу, удружују се у подухвату крађе кокосових ораха од богатог и осионог Леопарда, који је кокосову палму - иначе део природе - присвојио за себе. Инспирисана бајком народа Лулу, ова представа бави се темама солидарности и пријатељства, али и отвара питања као што су: Да ли је природа заједничко добро или може да припада појединцу? Како треба реаговати на неправду и насиље? Како помоћи некоме у невољи? Шта значи бити добар пријатељ? Да ли смо кукавице ако се у опасним ситуацијама плашимо?

 


„Ако бих морао да изаберем једну реч да ти опишем Африку, то би била реч срце.“ Гијом Екефе, хидролог и позоришни радник из Камеруна

Корњача и Пас, гоњени глађу, удружују се у подухвату крађе кокосових ораха од богатог и осионог Леопарда, који је кокосову палму – иначе део природе – присвојио за себе. Инспирисана бајком народа Лулу из афричке државе Конго, ова представа бави се темама солидарности и пријатељства, али и отвара питања као што су: Да ли је природа заједничко добро или може да припада појединцу? Како треба реаговати на неправду и насиље? Како помоћи некоме у невољи? Шта значи бити добар пријатељ? Да ли смо кукавице ако се у опасним ситуацијама плашимо?

Неки од људи који су правили представу „Крадљивци кокосових ораха“ одговарали су на питања у вези са темама којима се представа бави. Ево шта су они рекли:

Шта за тебе значи бити добар пријатељ?

Искреност, поштовање, исти разговор по стоти пут, топао загрљај и смејање до суза и кад је лако и кад је тешко.

Душица

Бити добар пријатељ за мене значи волети се, грлити се, слушати се, певати се, носити се, подносити се, радовати се и туговати се.

Милош

Какав је леопард, осим што се прича да је лаком и лукав?

Леопард је снажан, поносан, гостољубив, стрпљив, попустљив родитељ, моћан, горд…

Маријана В.

Да ли је теже бити мала или велика животиња?

На прву лопту, рекла бих да је теже бити велика животиња. Велика животиња је лако уочљива непријатељима јер јој је теже да се сакрије. Тужна је ако, несвесно, због своје величине, учини нешто лоше мањим животињама и биљкама. Велика животиња много више једе него мале животиње, тако да мора да нађе средину богату храном.

Маријана П.

Има ли сличности између жирафе и змије?

Ухххх… Има у томе што једнако деле шуму и што имају очи и што једу и што кокосови ораси припадају подједнако и змији и жирафи, као и свим другим становницима шуме.

Владислава

Коме припада природа?

Природа не припада никоме – то јест припада свима нама, да је чувамо и негујемо.

Анђелка

Који је твој омиљени звук из природе?

Омиљени звук из природе је звук кише која удара о прозорско окно. Одувек ме је тај звук добовања капљица подсећао на оркестар удараљки који најављује нешто велико и значајно што нам се приближава и мења свет.

Ирена

Која је твоја омиљена игра?

Асоцијације су моја омиљена игра! Осим што волим да погађам појмове, још више волим да их сама смишљам. Када год гостујемо негде са плесном компанијом, ја у путу давим људе да играмо асоцијације. Забавна је разноликост асоцијација различитих људи на исте појмове. Једном, у слагалици, један лик ми је послао број телефона уместо коначног решења.

Исидора

Боје које животиње те највише инспиришу?

Иако нису баш у боји, моја вечита инспирација су панде. Оне ме инспиришу због савршеног распореда црне и беле.

Адријана

По чему су слични пас и корњача, а по чему различити?

Слични су по томе што имају чисто срце и добре намере. Различити су по томе што је пас бржи од корњаче – телесно, а спорији у мислима.

Анђелка

Да ли прави пријатељи увек праштају једни другима?

Прави пријатељи увек имају разумевања једни за друге, времена да саслушају једни друге и да увиде сопствене грешке, али и опросте туђе. Прави пријатељи никада неће својим пријатељима учинити нешто што они не могу да им опросте, чак и када се на кратко наљуте на њих.

Тијана
 

 

Сцена за децу

Следећа представа >>
Mилена Деполо, Узраст 3+