Дечак са кофером

Дечак са кофером

Режија и сценски покрет: Дамјан Кецојевић
Превод: Милица Наумовић
Драматург: Бојана Лазић
Сценограф: Зорана Петров
Костимограф: Маја Мирковић
Композитор: Владимир Пејковић

Улоге:

Младен  Леро
Јелена  Илић
Јована  Цветковић
Јелена  Ћурувија Ђурица
Дубравка  Ковјанић
Недим  Незировић

Премијера: 8. октобар 2020.

Узраст: 11+
Трајање: 65'
Аутор: Мајк Кени
Сцена: Вечерња/Тинејџ сцена

“Дечак са кофером” аутора Мајка Кеније је прича о дванаестогодишњем дечаку који је приморан да напусти свој дом и крене на дуго и опасно путовање ка бољем животу у “обећаној земљи”. У малом коферу, који носи са собом, налази се његово  највеће богатство – приче које су му причали родитељи пре спавања. Уз помоћ тих прича и Крисје, девојчице коју на путу упознаје, Наз успева да се сретне са братом на сигурном, и исприча нову причу. Своју причу.

 


О ПРЕДСТАВИ

Представа се као доминантном темом бави питањем насилне миграције деце која је све више присутна у савременом друштву, и има за циљ да код публике развије емпатију према расељеним лицима. Овим пројектом желимо да помогнемо у решавању проблема квалитетније интеграције и прихватања од стране заједнице у коју расељена лица долазе.

Поставком овог текста Мало позориште „Душко Радовић“ жели да по први пут представи домаћој публици дело једног од најзначајнијих савремених драмских писаца за децу и младе из Велике Британије.

Радња комада се одвија кроз нарацију дванаестогодишњег јунака који се зове Наз. Заједно са породицом он мора да напусти ратом захваћену домовину. Њихов циљ је да се домогну „обећаног града“ (Лондон) како би се тамо сусрели са Назовим старијим братом и започели бољи живот. Убрзо схватају да немају довољно новца како би сви заједно кренули на тако дуго путовање.  Због тога родитељи доносе одлуку да главног јунака пошаљу самог у ову опасну авантуру, како би бар он био на „сигурном“ тлу.

Наз са собом, поред малог кофера, носи и приче које му је отац причао. Он замишља да је Синдбад морепловац, омиљени јунак из очевих прича, који пролази кроз пустиње, планине и мора. Идентификација са главним јунаком из очевих прича даје му додатну снагу за недаће које ће уследити. 

На овом двогодишњем путовању он наилази на веома интригантне ликове и уз помоћ своје пријатељице Крисје, коју упознаје на почетку путовања превазилази неколико врло компликованих и опасних препрека.

На крају комада Наз успева да стигне до брата, и убрзо увиђа да живот у обећаној земљи није мед и млеко. Упркос тој чињеници он схвата да ће срећа бити уз њега докле год има своје приче.

Ова прича говори о готово свакој могућој ствари која те може задесити на путовању. За комад који се бави веома мрачним темама попут рата, одвајања од породице, прихватања сурове стране живота..., он одише лакоћом и хумором. Скоро свака озбиљна и тешка ситуација у комаду добије на крају забаван обрт.

Комад је написан у форми приповедања (storytelling). Вештина којом је прича испричана је апсолутно виртуозна што омогућава јаке глумачке трансформације и брзе преласке из улоге у улогу.
Управо та константна промена ликова, у представи, публици даје до знања да се и у животу улоге брзо мењају. 

Публика може постати актер.

О ПИСЦУ

Мајк Кени је један од водећих британских писаца комада за децу и младе. Британски лист „Independent on Sunday“ уврстио га је у 10 најбољих живих драмских писаца. Његови комади се изводе у позориштима широм света.

Године 2000. његов комад за младе „Камен спотицања“ омогућио му је да постане први добитник Дечије награде за најбоље драмске писце за децу и младе коју додељује Уметнички савет Енглеске. У марту 2011. године освојио је награду „Оливије“ за изузетан доринос позоришној сцени града Лондона који је остварио позоришном адаптацијом „Дечије железнице”. Године 2012. његов комад за младе „Електрична тама“ освојио је Немачку награду за позоришта за децу. Такође, 2015. године Удружење писаца Велике Британије је прогласило Мајков комад „Три мудра мајмуна“ најбољим комадом за младе.

Године 2013. Универзитет у Нотингему прогласио га је почасним доктором књижевности због доприноса позоришту за младе.

 

 

Сцена за децу

Следећа представа >>
Т. Телехен / Н. Завишић, Узраст 8+